http://www.drozdin.cz/okna/navody/zizi.htm

Ziziphus jujuba Mill.

Cicimek, Čínské datle, Jujuba

Mezi citrusáři a dalšími pěstiteli netradičních ovocných plodin je jujuba dobře známa, ne tak již rozšířena. Tato pozoruhodná a odolná plodina s výbornými plody se začíná v poslední době nabízet i pro širší veřejnost, snad si i proto zaslouží bližší představení.

Jujuba je opadavý keř či nízký stromek 3 – 4 (vyjímečně až 8 m) vysoký. Pochází z Číny, kde se také odedávna pěstuje a selektuje. Z Číny se postupně jako ovocný keř rozšířil přes Střední a Malou Ásii do středomoří a dále do všech subtropických a mírných oblastí. Jsou známa dvě hlavní centra šlechtění a výběru nových odrůd, kromě Číny jde o pontskou oblast, zejména Krym. Vědecký název Ziziphus, zkomoleně česky cicimek pochází ze starofénického zizuf, název pro příbuzný cicimek lotosový, ve starověku běžně pojídaný v celém Středomoří. Jujuba je zase francouzské zkomolení rodového názvu na jujube (čti žižib). Neplatané synonymum Zizyphus Toum. ex Linn. z roku 1735 se často a chybně přepisuje.

Letorosty jsou slabě trnité, starší větve uzlovité. Květy rozkvétají v úžlabích asi 3 cm dlouhých, eliptických listů, jsou žlutavé a drobné. Plod je oválná, někdy kulatá peckovice 2 – 3 cm dlouhá, divoké semenáče jsou i menší, ale u některých odrůd mohou mít plody až 6 cm. U nás dozrávají během září kdy se zelené plody vybarvují do krémově bílé a červené, nesesbírané vydrží na stromě i celu zimu. Některé velkoplodé odrůdy šlechtěné v teplejších oblastech zrají i podstatně později a jsou proto nevhodné pro pěstování v našich středoevropských podmínkách. Pecka je podlouhlá a úzká, k oběma koncům zašpičatělá. Povrch plodu je tmavě červený, lesklý. Dužina masitá, krémově bílá, sladká, navinulé chuti, konzistencí i chutí připomíná čerstvé datle. Po možném usušení stále chutí připomínají sušené datle, odtud pochází i jeden z názvů rostliny. Plody jujuby jsou mimořádně chutné a v oblastech pěstování velmi oblíbené.

Valíček uvádí, že plody obsahují 25 –32 % sacharidů (sušené až 63,8 %), 2,6 – 3,4 % bílkovin a až 3,7 % tuku. Jsou mimořádně bohaté na vitamín C, kteréhož obsahují 250 – 3000 mg%; navíc obsahují velké množství mikroelementů (zejména železa, kobaltu a jódu) snadno využitelných lidským organismem. Z dalších obsahových látek je nutno zdůraznit organické kyseliny, sliz, provitamin A, vitamin B2, flavonoidy či triterpenoidní kyseliny: oleanolová, betulinová, ursulová aj. Plody lze pojídat čerstvé, sušené či kandované. Vyrábět lze i sirupy či kompoty. Plody, semena a kůra se používají jako léčivé drogy. Působí na nespavost, vysoký krevní tlak, tlumí kašel, zpomalují stárnutí, na Ukrajině také pomáhají při léčení následků ozáření.

Jistou zajímavostí se vyznačují listy. Obsahují látky které tlumí receptory vnímání sladkosti. Znamená to, že po rozkousání listu nevnímáme jistou dobu sladké, cukr se nám v puse například jeví jako písek.

Pěstování je snadné. Mladé rostliny necháme narůst v květináči a přezimovat ve sklepě. Starší lze vysazovat do volné půdy pod širým nebem. Obecně lze venkovní pěstování doporučit ve všech teplejších oblastech, ve vyšších polohách je vhodný zimní kryt u kořenů. Běžně roste v oblastech, kde teploty klesají i na –20°C. Pro dobré zrání je však vhodné dobré oslunění, případně chráněná poloha. V původních podmínkách roste na velmi chudých a kamenitých půdách a toleruje i sucho. Sázíme tedy zásadně na slunná, nezamokřená stanoviště. S výběrem půdy si nemusíme dělat starosti, ani obsah vápence v půdě není na škodu, ačkoliv běžně roste na silikátových podkladech.

Rozmnožovat lze semeny, ačkoliv semenáče mají menší plody a déle nastupují do plodnosti. Stratifikovaná semena klíčí hůře, zvláště pro silné osemení, které můžeme mechanicky narušit. Odrůdy se obvykle rozmnožují roubováním či v explantátových kulturách. Řízky zakořeňují spíše neochotně.

Případy pěstování jujuby jsou u nás dosti řídké a proto nelze pohovořit o zkušenostech s opravdu velkým množstvím kultivarů. Rozšířené, a to i po celé Evropě, jsou zejména ´Lang´ a ´Li´. Prvně jmenovaný má o něco menší sladké plody s rosolovitou dužinou. Zraje spíše dříve. ´Lang´ tvoří poněkud větší plody. Oba kultivary jsou spíše vzrůstnější keře (2 – 3 m).


Jujuba čínská - Ziziphus ziziphus
Pěstování rostlin bylo od samých počátků spojeno s přenášením semen a zaváděním nových druhů a odrůd na území, kde prozatím nerostly. Introdukce cizokrajných rostlin má neobyčejný význam hospodářský, tímto způsobem byly získány četné rostliny okrasné, technické a užitkové, mezi nimiž mají rovněž své důležité místo i subtropické ovocné dřeviny, mezi něž patří i druh Ziziphus ziziphus.
Je samozřejmé, že v podmínkách ČR nedojde k velkoplošnému rozšíření tohoto subtropického ovocného druhu. Nicméně si jujuba zasluhuje větší rozšíření hlavně pro své biologické a zemědělské vlastnosti, k nimž patří především odolnost vůči chladu, suchu a nenáročnost na půdní podmínky. Vysoký obsah biologicky aktivních látek ji činí velmi cennou také v potravinářství a ve farmacii.
Platný botanický název je Ziziphus ziziphus. V zahradnické literatuře se čínská datle většinou označuje jako Ziziphus jujuba. V českém jazyce je tento druh znám jako jujuba čínská, čínská datle, cicimek datlový či pouze cicimek nebo jujuba. V Číně se jujuba pěstuje více než 4 000 let, přičemž až do poloviny 20. století zde byla nejrozšířenější ovocnou dřevinou, hned po ní následoval tomel, hrušně, citrusy a jabloně. Dodnes je jednou z nejdůležitějších ovocných plodin Číny.
Charakteristika rostliny
Jujuba je opadavý nízký strom nebo keř subtropického až temperátního pásma. Větve jsou neuspořádaně tvarované s párem trnů u každého nodu. Existují i druhy téměř beztrnné. Jujuba patří mezi pomalu rostoucí dřeviny. Asi ve 4 letech dorůstá výšky 1 m, v 10 letech 2 m, ve 20 letech 3 m a stromy staré 60 let dorůstají výšky až 12 m, při 35 cm v průměru kmene. Plodem je podlouhlá vejcovitá, hruškovitá až kulovitá peckovice s tmavě červeným nebo až hnědým lesklým oplodím, dlouhá 2 – 5 cm, zpočátku zelená, při dozrávání dostává oranžově žlutou až červeně hnědou barvu. Přezrálé a dosušené vypadají jako čerstvé datle nebo olivy. Dužnina, je masitá, zelenavě bílá až nažloutlá, sladké až navinulé a aromatické vůně, křupavá až houbovitá, proto je výhodné nechat plody po sklizni nějaký čas zavadnout, aby se dužnina trochu vysušila. Potom se stává křehkou a sladkou, ale má celkem nevyrovnanou chuť. Semeno – pecka je vřetenovitá, k oběma koncům zašpičatělá. Ze semeníku se vytváří peckovice s jednou peckou, která může obsahovat 1 – 3 embrya. Pecka je tvrdá. Existují i bezsemenné plody, vzniklé partenokarpicky.
Ekologické nároky
Nároky na teplotu
Jujuba je typickou, nenáročnou dřevinou subtropického kontinentálního klimatu. Výborně roste a plodí i při teplotách 35 – 38 °C. Velmi pozdě dozrává a je-li studený podzim, špatně vyzrává. Dobře roste v sušším prostředí obzvláště s horkým suchým létem. Nejdůležitější pro ni je slunná poloha. Možné umístění představuje studený skleník nebo chráněná poloha jižních, teplých vinorodých oblastí. Vyhovující prostředí je s průměrnou roční teplotou neklesající pod 10 °C. Jujuba v našich podmínkách snáší až – 24 °C.
Nároky na půdu
Na půdu není jujuba náročná. Vyhovuje písčitá i jílovitá, hluboká půda. Nejvíce jí prospívají teplá slunečná a závětrná místa, kyprá, písčito-hlinitá půda dobře propustná pro vodu a vzduch. Má velkou přizpůsobivost jak suchým tak i zamokřeným nebo zasoleným půdám. Roste a plodí i na chudých půdách, kde by se jiným subtropickým dřevinám nedařilo.
Nároky na vláhu
V podmínkách, kdy je rostlina zavlažována, je její základní kořenová masa rozložena v hloubce 0,8 – 1 m, s další hloubkou kořenů ubývá. V nezavlažovaných systémech je maximum hlavních kořenů rozloženo v hloubce 2 m a jednotlivé kořeny pronikají až do hloubky 2,6 m.
Z hlediska nástupu do vegetace, bylo pozorováno, že jujuba v podmínkách ČR (Jižní Morava) začíná rašit koncem března až začátkem dubna. Počátek kvetení je ve skleníku pozorován od konce dubna až začátkem května a ve venkovní výsadbě koncem května až v polovině června. Sklizeň plodů je v období od poloviny října do začátku září. Vegetační doba se pohybuje od 188 do 179 dní. K dozrání plodů jujuba vyžaduje co nejdelší a co nejteplejší podzim, proto je vhodné k pěstování v podmínkách České republiky použít co nejranější odrůdy
Obsahové látky
Plody
Nutričně je nejdůležitější obsah vitamínu C v množství 400 – 1000 mg.100 g-1 čerstvých plodů. Mezi další významné obsahové látky patří triterpenoidní kyselina oleanolová, betulinová, ursulová, dále to jsou fenoly, tanin, betulin, jujubogenin, jujubosid, flavon C-glykosid a spinosin, třísloviny, červené barvivo eretrozifil, rutin, z vitamínů jsou to kromě vitaminu C, thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), niacin (PP) a provitamin k-karoten. Plody dále obsahují 2,6 – 3,4 % bílkovin, 3,7 % tuků a 25 – 32 % sacharidů. Z minerálních látek je to draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď, kobalt a jód.
Listy
Listy obsahují cukry, k-karoten, tanin, flavonové glykosidy, saponiny, kumariny, pryskyřici, sliz, vitamin C (69 mg . 100g –1 ), kyselinu jablečnou a octovou. V kůře se nachází leukopelargonidin, leukocyanidin a kyselina betulinová. Šťávy listů jujuby mají jako jediné podivuhodnou vlastnost. Ať čerstvé nebo sušené obsahují látku, která paralyzuje buňky, které vnímají sladkou chuť, tzn., že ruší schopnost vnímání sladkosti. Pokoušeme-li její listy, pak na půl až na celou hodinu ztrácíme pojem sladkosti, necítíme sladkou chuť. Jíme-li cukr, zdá se nám, že koušeme do křídy. Krystalový cukr vyvolává pocit písku, med chutná jako kolomaz. Po hodině se začne sladkost opět vnímat. V současnosti stále probíhají intenzivní laboratorní analýzy této jedinečné látky.
Semena
Semena obsahují quercetin-3-O-glukosid, quercetin-3-O-diglukosid, quercetin-3-O-rutinosid, rhamnetin a eriodictiol. V roce 1990 byly ze semen jujuby izolovány peptidické alkaloidy sanjoinin B, D, F, G2, frangufolin, amphibin D a cyklický peptid – sanjoinenin. Dále semena obsahují triterpenoidní saponiny jujubosid A a B, jejich sapogenin jujubogenin, dále flavonoidní glykosidy swertisin a spinosin, steroidní glykosid daukosterol aj.
Význam a využití
Plody
Potravinářský význam
Hlavní zpracování plodů spočívá v kompotování, vaření, výrobě povidel, pyré, marinády, při výrobě dortů, pečiva, bonbónů, a dále k přípravě tzv. cukat, což je ovoce uvařené v cukru. Využívají se také k přípravě vitaminových nápojů, k mražení a k sušení. Po uležení získávají plody osobité aroma a používají se jako dezert k vínu. Někde se podávají jujuby k rybám nebo s kaší, zpravidla sušené, které se také dávají do pudinků, sušenek, do ovocných chlebíčků. Sušené jujuby se proslazují a prodávají se posypané práškem z aromatických bylin jako tzv. čínské datle. V Indonésii se mladé listy upravují jako zelenina. Z čerstvých plodů se připravuje želé nebo sýry.
Léčivé účinky
Jujuba má kromě své ovocnářské hodnoty velký význam jako léčivá rostlina. Široké uplatnění v léčitelství má především v zemi svého původu, tedy v Číně. Galén jujubě připisoval blahodárné působení na žaludek a trávicí systém. Avicena doporučoval zlepšovat tučnou stravu přidáním ovoce a zdůrazňoval jujubu. Arabský lékař Massich věřil, že jujuba zklidňuje záchvat astmatu a zlepšuje příznaky arteriosklerózy. Existují doklady, že plody jujuby chrání před rozličnými chorobami spojenými s nespavostí a před ztrátou mateřského mléka. Doporučuje se použití plodů proti kašli, nespavosti, neurózám, revmatickým bolestem, dále léčí poranění úst a stomatidy. Dále čistí krev a snižuje krevní tlak, uklidňuje bolesti jater, ledvin a močového měchýře. Mast zhotovená z prášku z plodů a medu, dobře hojí rány. Dále jsou zmínky o protirakovinných účincích. Prášek z jujuby v 80 % alkoholu se doporučuje na popáleniny prvního stupně.
Semena
Semena léčí nespavost a celkovou slabost, bušení srdce, hypertenzi, chronickou žízeň, nadměrné pocení a podvýživu, má tonizující účinky na organismus, uklidňuje nervy, posiluje kosti a šlachy. Snižuje pocení. Zevně se používá na rány.
Listy
V Číně se používají pro výrobu očních kapek, dále ke snížení horečky a také ve vlasové kosmetice pro růst vlasů. Dále se listy jujuby používají jako krmivo pro ovce a kozy, a také jako potrava pro bource morušového. Listy se používají při léčení zimnice. Jsou výborným prostředkem k povzbuzení krevního oběhu.
Dřevo a kůra
Dřevo jujuby je nažloutlé, s tmavočerveným jádrem, pevné, tvrdé a velmi těžké. Je ceněno zvláště pro soustružnické práce. V kůře jujuby je obsaženo 4 – 7,2 % tříslovin, v kořenech až 9,3 %. Piliny ze dřeva jujuby, rozdrcené na prášek a použité vnitřně pomáhají proti kolice tlustého střeva. Kořeny jujuby se používají při léčbě zimnice a také podporují růst vlasů. Kůra se používá při zánětu víček.
Základní způsoby množení
Jujuba může být množena jednak semeny, řízkováním, očkováním, roubováním, odkopky, ale také např. mikropropagací.
Generativní množení
Generativní množení je vhodné pro získání podnoží, na které naroubujeme kulturní odrůdu. Úspěšnost generativního množení je závislá na kvalitě osiva. Klíčení semen může být ovlivněno i podmínkami, za nichž se semena vyvíjela na mateřské rostlině. Obecně může být klíčivost semen ovlivněna stářím mateřské rostliny, vnějšími podmínkami působícími na mateřskou rostlinu v době zrání. Především teplota, vodní režim, délka dne a kvalita slunečního záření. Uváděné vlivy se fyziologicky projevují v různé míře nepropustnosti semenných obalů, v různé hladině inhibičních či stimulačních látek, nebo heterokarpií, tj. vznikem semen rozdílných vlastností na jedné rostlině nebo u stejného druhu. K dobrému vyzrání plodů je nutné dlouhé a horké léto. V klimatických podmínkách České republiky je obtížné dosáhnout plné zralosti jujuby, semena nejsou plně vyzrálá a pak nejsou vhodná jako osivo. Při posuzování vlivů na kvalitu osiva je třeba brát zřetel na způsob opylení. Bylo zjištěno, že semena z cizosprášení obsahovala 63 % plně vyvinutých jader a 16 % částečně vyvinutých. Při samosprášení bylo v semenech pouze 0,4 % plně vyvinutých jader a 2,7 % částečně vyvinutých. Semena s částečně vyvinutými jádry nejsou schopna vyklíčit. Semena za účelem množení bychom měli sklízet z drobnoplodých odrůd jujuby, jelikož tyto mají velké množství kvalitních semen a mají klíčivost od 25 – 95 %. Hlavní příčinou pomalého růstu a nízké výtěžnosti je endokarp plodu – tvrdá pecka, která je nedostatečně vodopropustná a mechanicky brání růstu. Ke zvýšení vzcházivosti semen, zkrácení doby jejich prorůstání a urychlení popraskání endokarpu existuje několik metod přípravy semen. Z provedených pokusů se jako nejlepší způsob posklizňového dozrávání semen jeví provedení skarifikace a následná teplá nebo studená stratifikace. Při teplé stratifikaci se semena vystaví teplotě 25 – 28 °C po dobu 1 měsíce, přičemž vzcházivost je potom okolo 60 – 65 %. Při studené stratifikaci jsou semena uložena po dobu 1 – 2 měsíců při teplotě 5 °C. Po provedení studené stratifikace klíčivost okolo 50 %.
Vegetativní množení
Očkování a řízkování je u této kultury velice problematické a v pokusech nepřineslo uspokojivé výsledky. Malé nebo žádné úspěchy vzešly z opakovaných pokusů o řízkování nadzemní části rostliny. Velmi malé množství zakoření. Zakořeňování je zdlouhavé a vyčerpané řízky často uhynou. Proto je vhodné používat stimulační látky a řízky mlžit. Tím snížíme ztráty vody při transpiraci a vyloučíme přehřívání listů. Zlepší se tím průběh fotosyntézy a zmenší se výdej a spotřeba zásobních látek nezbytných při zakořeňování. Větších úspěchů bylo dosaženo řízkováním kořenů. Rostliny takto získané mají velmi kvalitní kořenový systém. Roubování je nejúspěšnější metodou množení jujuby. Při správném provedení všech úkonů a splnění nároků rostlin se ujímavost při různých způsobech roubování uvádí 60 – 98%. Na základě provedených pokusů lze jako nejvhodnější způsob množení tohoto druhu doporučit roubování do rozštěpu či anglickou kopulací.
Autor: Ing. Ludmila Stránská, ÚKZÚZ Brno


Jujuba čínská - Ziziphus ziziphus

Jujuba( Ziziphus jujuba) je blízkým příbuzným krušiny( Rhamus Frangula), která roste v našich lesích a rodí nejedlé černé plody. Kůra z keřů krušiny má léčivé vlastnosti proto je součástí léčivých směsí. Jujuba je rostlina mírného pásu. Roste hojně v Jižní Asii, především v Číně. Pěstuje se také v Japonsku, Malé Asií a v Středomoří,, nejblíže k nám v
Bulharsku. Jujuba vyrůstá v bujný keř nebo strom do výše asi 10 metrů charakteristický převislými větvemi. Jsou pokryté drobnými eliptickými lístky, které intenzivně svítí ve slunci. Mladé výhonky jsou pokryty černými fleky, které již na starších větvích nenajdeme. Z jara vyrůstají z pupenů velmi osobité ovocné výhonky, které v jeseni opadávají spolu s ovocem. Žáden jiný druh takovéto výhony netvoří. Mimo ovocných výhonu vyrůstají v řídkých odstupech výhonky vegetativní, které tvoří roční přírůst stromu. Na plodonosných výhonech se na jaře objevují malé žluté květy v úborech po 6 až 12 kusech. Některé stromy jsou samosprašné, jiné cizosprašné. Ovoce jujuby je podobné švestce. Má délku asi 5 cm a střední šířku 2,5 cm. Barva povrchu ovoce je světle zelená, V době dozrávání (koncem srpna) objevují se na povrchu hnědé skvrny, které se postupně slévají až ovoce zhnědne úplně. Pod kůží se nachází zelenohnědá dužina, která je mdle sladká. Ve středu ovoce je velká oválná pecka. Ovoce je velmi bohaté na uhlohydráty, kterých obsahuje 25%, čili průměrně 3 krát více než naše ovoce. Vzhledem k tomu, že plody jujuby obsahují málo kyselin, nejsou vhodné k přímému konzumu. Konzumují se vařené z rýží a kaší , nebo se užívají k plnění housek a pečiva. Plody však po usušení nabývají výborné chuti. Proto se suší ve velkém množství a prodávají se pod názvem čínské datle. V americké pěstitelské literatuře je uvedeno, že jujuba má ráda horké léto, avšak snáší v zimě i chlad do – 30°C. Tato odolnost je však podmíněná suchým a slunečným klímatem, který se u nás nevyskytuje. Uvedené skutečnosti byly pozorovány i u jiných užitkových rostlin pocházejících z Číny, které například v Mandžurií snesou teplotu –30°C, ale u nás vymrzají již při – 20°C. V naších podmínkách je proto bezpečnější pěstovat rostliny v nádobách ( plastové květináče o obsahu 10 l ), které mohou od jara do jeseni být umístěné na zahradě a na zimu jej pak umístíme pod střechu, do altánu, nebo garáže, kde kmen nevymrzne. Jujuba patří do skupiny rostlin s malými nároky. V čině roste divoce na úhorech, kamenité půdě a skalních rozsedlinách. Snese 3 – 4 měsíce slunečného počasí, bez srážek. V Polsku žádná ze školek nemnoží, ani neprodává sazenice jujuby. Spíše je možno ji dovést v květináči z Itálie, Řecka, Turecka, nebo Izraele. Z vlastní zkušenosti vím, že takovéto jižní rostliny jako : fíky, mandloně, granátovníky pěkně rostou a přinášejí ovoce v květináči, pokud se jim zajistí odpovídající podmínky zimování. Stejný způsobem může růst a plodit i jujuba. Květináč způsobuje omezení rozvoje kořenového systému, zakrslý růst a omezenou plodnost. Prof. Augustyn MIKA instytut Sadownitwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Přeloženo s polského časopisu dzialkowiec 11/98


http://www.verdant.cz/ovocne.xls

http://www.multiweb.cz/citrusy/seznam_rek.rtf


http://wikipedia.infostar.cz/j/ju/jujube.html

Jujube, Datum Číňana, nebo Tsao(?) je malý opadavý strom Buckthorn rodiny, která může sahat 30 nebo 40 noh na výšku. To vzniklo v Číně, kde to bylo dospělé pro přes 4,000 roků. Strom je ozdobný, s lesklý-zelený odejde, a někdy trny. Mnoho nenápadných květin je malé, nazelenalý nebo bílý, a produkovat olivu-klížil ovoce, které je peckovice.

Brzy-trhané ovoce je hladké-zelený, a se podobá hustotě a příchuti jablka, ale jak to zraje více, barva ztmavne k červenavý-černý a to stane se docela vrásčité, když to chutná jako datum, od této doby Číňani jména se datují. Tam je jediný tvrdý kámen, podobný dolu olivy.

Strom toleruje široký rozsah teplot a laně pramení ve velmi horkých létech, a v docela chladných zimách. Jeho vědecké jméno je Ziziphus jujuba.


http://www.multiweb.cz/citrusy/

Stránka pěstitelů citrusů a jiných tropických a subtropických rostlin







Pavel Rezl NABÍDKA SEMEN 2005

Velké Němčice 391

691 63 sbírkové a exotické rostliny

tel: 607 250 344

519 417 441 část A

e-mail: info@bambusarium.cz

http://www.bambusarium.cz/saltaseeds/


Semena pocházejí téměř výhradně z importních zdrojů.

Balení obsahuje nejméně 20 drobných, nebo 10 hrubých semen, pokud není uvedeno jinak za názvem druhu. Základní cena je 22 Kč. Při odběru více balení poskytuji mimořádné slevy:

1 - 10 balení sleva 0% 22 Kč/balení

11 - 20 balení sleva 5% 21 Kč/balení

21 - 50 balení sleva 10% 20 Kč/balení

51 - 100 balení sleva 15% 19 Kč/balení

100 + balení sleva 20% 18 Kč/balení

Na balení v ceně vyšší než 22 Kč se sleva nevztahuje. Objednávat lze celoročně a to písemně, nebo pomocí elektronické pošty.

Objednávky vyřizuji v pořadí, v jakém přicházejí. Začátkem roku dochází zpravidla k malému zpoždění a proto mějte strpení, vaše objednávka nebyla přehlédnuta. K ceně zásilky účtuji poštovné a balné:

poštovné: podle stávajícího sazebníku pošty

balné a jiné poplatky: obálka 1 Kč, kartonová krabička 6 Kč, bublinková fólie 1-2 Kč, složenka 2 Kč,

zaúčtování platby 4 Kč, dobírková složenka 14 Kč, poplatek za dobírku 10 Kč

Větší objednávky zasílám doporučeně, případně dobírkou.

Objednávejte pod čísly v objednávkovém listě A, tímto se ruší čísla z předchozí nabídky.

Některé položky jsou jen v omezeném množství, a proto doporučuji uvádět náhradní druhy.

K zásilce semen přikládám složenku s vyplněnou částkou k zaplacení. Tuto složenku přijímají všechny pošty a její variabilní symbol slouží k identifikaci vaší platby. Platbu uhraďte laskavě do 14 dnů. Ústřižek schovejte pro případnou reklamaci. Majitelé Postžira, nebo Postkonta mohou převádět úhradu bezplatně.

Platby lze provést i bezhotovostně převodem na můj účet č. 103537345 / 0300

Žádáte li fakturu - daňový doklad, uvádějte IČO, nebo DIČ.

Zákazníci ze Slovenska: Obchodní zastoupení: Dušan Likavec, Daxnerova 776, 980 61 Tisovec, S.R.

Bankovní účet: 139 777 77/6500, platby v Sk (podle aktuálního kursu) složenkou, nebo převodem na uvedený účet. Větší objednávky zasílám dobírkou.

Maximální pozornost je věnována nejen kvalitě a klíčivosti semen, ale i čistotě druhu.

Specifické požadavky jednotlivých rodů, nebo druhů na výsev a pěstování jsou uvedeny pod čísly v ( ) závorkách. Odkazy k jednotlivým číslům jsou uvedeny na konci katalogu.

Milí přátelé,

letošní rok je v pravdě jubilejní. Před 10 lety jsem vydal první katalog semen, který i se dvěma dodatky obsahoval 284 druhů semen, převážně z Austrálie a Jižní Afriky. Mnohé se od té doby změnilo a nabídka

druhů se podstaně rozšířila.

Při sestavování letošního katalogu jsem si opět vzpomněl na některé australské a jihoafrické druhy,

které by mohly oživit sortiment rostlin pro studené skleníky, či balkonové pěstování.

Oddíl trvalek se rozšířil o další zajímavé druhy. Hlavním důvodem je fakt, že výsevy trvalkových semen

jsou poměrně snadné, ale nabídka rostlin na našem trhu je stále omezená.

Léčivé rostliny a netradiční zelenina se těší i nadále velké pozornosti a některé druhy, které jsou zde zahrnuty, patří k nejžádanějším. Zařadil jsem letos vědomě i několik známějších bylin, které by se mohly hodit do kuchyně.

Také letošní nabídka semen cykasů je bohatější, než obvykle, Je to dáno hlavně tím, že většina semen byla

nabízena v druhé polovině minulého roku. Jsem rád, že po delší době mohu opět nabídnout několik druhů

dioonů, a řadu vzácnějších cykasů.

Prodej zimovzdorných bambusů a méně známých rostlin, probíhá nyní každý pátek a sobotu od 10 – 17 hod.

v Bambusáriu ve Velkých Němčicích. Návštěvy jsou možné i mimo tento termín po předchozí telefonické domluvě.

Závěrem se omlouvám všem, kterým jsem loni nedokázal vyhovět, ať už se jednalo o zakořeněné řízky

Stevie, nebo žádané druhy semen. Děkuji za pochopení, určitě se polepším.

Šťastnou ruku při výsevech a mnoho radosti s novými rostlinami!

Pavel Rezl

Použité zkratky: Au - Austrálie, Arg - Argentina, Br - Brazílie, Chi - Chile, Mex - Mexiko, NZ - Nový Zéland, In - Indie, Č - Čína, Jap - Japonsko, JAR - Jihoafrická Republika, Mdg - Madagaskar, TAm - Tropická Amerika, JAm - Jižní Amerika, JvA - Jihovýchodní Asie, TA - Tropická Asie, Afr - Afrika, Eu - Evropa, St - Středomoří, Ko - Kanárské ostrovy, VA - Východní Asie, Kz - Kavkaz

k - keř, s - strom, l - letnička, t - trvalka, su - sukulent, vtr - vytrvalá travina, jtr - jednoletá travina

pd - popínavá dřevina, pk - popínavý keř, pl - popínavá letnička, pt - popínavá trvalka, 2l - dvouletka

* - částečně zimovzdorný druh, ** - plně zimovzdorný druh

Velikost: uvedena je přibližná výška rostlin ve volné přírodě, v kulturních podmínkách dosahují rostliny často podstatně menších rozměrů.

Bambusárium

prodej zahradních bambusů

každý Pá a So od 10:00 - 17:00

nabídka více než 80 druhů!!!

Další informace na www.bambusarium.cz

tel: 607 250 344, písemně si vyžádejte

ceník na adrese:

Bambusárium

Velké Němčice 391

691 63